گردشگری ایران / محله جلفای اصفهان
محلۀ جلفای اصفهان یکی ازبهترین قسمتهای دیدنی اصفهان است که بین هتل جلفا، میدان جلفا و کلیسای وانک قرار دارد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز، محلۀ جلفای اصفهان یکی ازبهترین قسمتهای دیدنی اصفهان است. این محله بین هتل جلفا، میدان جلفا و کلیسای وانک قرار دارد. در جلفا، خیابان نظر این محله را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده و خیابان… محله جلفای اصفهان از محله های توریستی مشهور شهر است که با نام های نو جُلفا یا جُلفای نو نیز شناخته می شود. این محله، منطقه ای تاریخی و ارمنی نشین است که به واسطه وجود کلیسای وانک، زیباترین کلیسای اصفهان، گردشگران زیادی به سوی آن می روند. در اینجا با کافه و رستوران های جذاب و وسوسه انگیزی رو به رو می شوید و می توانید در کنار بازدید از کلیساهای تاریخی ساعات خوشی را برای خود خلق کنید. شب گردی در جلفا هم از آن انتخاب های خوب در اصفهان است که خاطره اش تا همیشه در ذهن تان می ماند. قدم زدن در کوچه های سنگفرش و دیدن ساختمان های متفاوت و زیبا چیزی است که حسابی حال تان را جا می آورد. بد نیست بدانید که جلفا، نامش را از نام شهر کهن جوغا در کناره رود ارس گرفته است.
نزدیک به ۴۰۰ سال قبل به دستور شاه عباس صفوی مردم یک شهر خانه و کاشانه خود را رها کرده و وارد شهر جلفا که هماکنون در خاک آذربایجان قرار دارد، شدند. مردم این شهر که همگی ارامنه بودند، پاییز و زمستان سختی را در مسیر گذراندند، اما با آمدن فصل بهار راهی استانهای اصفهان و چهار محال و بختیاری شدند. حدود ۳۰۰۰ خانوار از این گروه وارد شهر اصفهان شده و پادشاه برای ثابت کردن حسننیت خود، زمینهایی را در حاشیه زاینده رود به آنها هدیه کرد. این زمینها هماکنون به یک شهرک بسیار زیبا با معماری بینظیر تبدیل شده و نام آن با توجه به مامن اصلی ارمنیها، جلفای نو انتخاب شد
به مرور زمان ارمنیهای دیگر هم به این محله آمدند و خانهها کاملا به شیوه آنها ساخته شد. پس از ساخت خانهها، نوبت به ساخت کلیساها رسید تا محله کاملا رنگ و بوی مسیحی بگیرد. محله جلفای اصفهان دارای یک خیابان طویل بوده که از غرب تا شرق کشیده شده است. خانواده سرشناس خواجه سرافرازیان در راس غربی این محله و خانواده معروف یمانیان هم در راس شرقی آن سکونت گزیدند، تا نام دروازه غربی سرافرازیان و دروازه شرقی یمانیان بر سر زبانها بیفتد.
جلفای نو
جلفای نو در میان دو خیابان چهارباغ بالا و حکیم نظامی اصفهان (بین پلهای مارنان و سی و سه پل) واقع شده و به دست خود ارمنیها، البته با همراهی شاه عباس در قسمت جنوبی زاینده رود تشکیل شد. ارمنیها در سال ۱۶۰۵ میلادی به اصفهان مهاجرت کرده و یک سال پس از آن جلفای نو را تشکیل دادند. آنها از قسمت شرق به غرب یعنی در امتداد زنده رود یک خیابان ایجاد کرده و نام خواجه نازار که یکی از ثروتمندان محله نو جلفا بود را بر روی آن گذاشتند. خواجه نازار همین خیابان نظر امروزی است که از بخش شرقی، غربی و میانی تشکیل شده و ده گذر را در خود جای داده است. بخش شمالی نو جلفا اصفهان که در نزدیکی رودخانه قرار داشت، محل زندگی ثروتمندان بود، زیرا از چشماندازی زیبا و نسیم خنک رودخانه بهره میبرد.
توجه داشته باشید که نام نو جلفا از نام شهر جلفا در کرانه رود ارس برگرفته شده است. ارمنیان اصفهانی، از سالهایی بسیار دور در این شهر زندگی میکردند و بیشتر آنان شامل ارمنیهایی میشدند که در زمان شاه عباس اول صفوی یعنی در سال ۱۰۱۴ از شهر جلفا در کرانه رود ارس به اصفهان کوچ کرده و در کنار زاینده رود زندگی جدید خود را آغاز کردند.
جاهای دیدنی محله جلفا
از آنجا که دین برای مردم ارامنه بسیار اهمیت دارد، کلیساها، اولین بناهایی بودند که پس از خانهها در محله جلفای اصفهان ساخته شدند. در محله جلفای اصفهان ۱۱ کلیسای تاریخی و قدیمی وجود دارد که اولین و مهمترین آن کلیسای وانک است و پس از آن کلیساهای بیت لحم و سرکیس هم ساخته شدند. طرح کلیساهای جلفای اصفهان برخلاف کلیساهایی که در اروپا مشاهده میشود، بسیار سنتی بوده و مصالح به کار رفته در آن خشت و خاک هستند تا بتوانند به گونهای وجود خود را در استان اصفهان تثبیت کنند.
گنبد کلیساهای جلفا بسیار شبیه به مساجد اصفهان بوده و نقاشیهای زیادی بر روی دیوار داخلی آنها کشیده شده است. صدای ناقوسها هر روز در یک زمان مشخصی به صدا در میآید و برای چند لحظه تمام محله را در سکوت فرا میگیرد که حال و هوای خاصی و متفاوتی را در شما ایجاد خواهد کرد. در ادامه به معرفی کلیساهای جلفا خواهیم پرداخت.
کلیسای وانک
کلیسای وانک را میتوان یکی از اصلیترین و مهمترین کلیساهای جلفا به حساب آورد که از آن با نام کلیسای جامع ارامنه اصفهان هم یاد میشود، البته ارمنیهای ساکن اصفهان نام این کلیسا را آمنا پرکیچ به معنای کلیسای نجات دهنده مقدس گذاشتهاند. مساحت این کلیسا در حدود ۸۷۳۱ مترمربع بوده که ۳,۸۵۷ مترمربع آن را ساختمان و بقیه آن را فضای سبز تشکیل میدهد. وانک یکی از کلیساهای تاریخی استان اصفهان است که در زمان شاه عباس دوم و بر اساس معماری کلیسای سنت استپانوس در جلفای آذربایجان ساخته شد. این کلیسا دارای گنبدی عظیم بوده و دیوارهها و طاقهای بلندی دارد، همچنین نقاشیها و طلاکاری سقف این بنا بسیار حیرتانگیز و مشهور است، تا اندازهای که چشم همگان را به خود خیره میکند.
تمام نقاشیهایی که در فضای داخلی کلیسا کشیده شده است، برگرفته از رنگ روغن و آب طلا بوده و تصاویری از زندگی حضرت مسیح (ع) به زیبایی بر روی دیوارههای آن تزیین شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید تصاویری از بهشت و جهنم به همراه دست نوشتههایی از کتاب انجیل هم بر روی دیوارهای مختلف این کلیسا به زیبایی هر چه تمامتر حکاکی شده است. کلیسای وانک کاملا به هزینه شخصی یکی از ثروتمندان ارامنه به نام خواجه آودیک ساخته شده و نقاشیهای به کار رفته بر روی دیوارههای آن هم به دست برخی از هنرمندان ارامنهای کشیده شده است که از جمله آنها میتوان به خلیفه هوانس مرکوز، کشیش استپانوس و استاد میناس اشاره کرد. جالب است بدانید که کلیسای وانک شامل بخشهای مختلفی همانند چاپخانه، کتابخانه، موزه و اماکن اداری میشود. این بنا در حال حاضر محل سکونت خلیفه ارامنه ایران و هندوستان است.
Short Link: