گردشگری ایران / شهر زیرزمینی تهیق

شهر زیرزمینی «تهیق» یکی از جاذبه‌های استان مرکزی است که قدمت آن به دوران ایلخانی مربوط می‌شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز، شهر یا پناهگاه زیرزمینی تهیق مربوط به دوره ایلخانی در استان مرکزی است و در شهرستان خمین، بخش کمره، دهستان خرمدشت، روستای تهیق واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۰۱۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

در مسیر دهستان خرمدشت، کمی بعد از ورود به جاده‌ای فرعی، گنبد امامزاده زینب خاتون دیده می‌شود. در محوطه امامزاده دری کوچک وجود دارد. بعد از عبور از در راهرویی پهن و تاریک وجود دارد. قدم به قدم رفتن به زیرزمین را می‌شود حس کرد.

کم کم محوطه‌ای که به سالن شباهت دارد دیده می‌شود، در اطراف سالن اتاق‌هایی با سقف کوتاه خودنمایی می‌کنند. بعد از عبور از اتاق‌ها، راهرویی دالان شکل و پیچ در پیچ گویی با ارتفاعی بسیار کوتاه وجود دارد؛ راهرویی باریک و کوتاه که در طول مسیر چاه‌هایی در اطراف آن پدیدار می‌شوند.

این شهر دو نوع کاربری داشته است؛ یکی به‌عنوان مکانی برای زندگی فصلی و دیگری به‌عنوان پناهگاه در زمان حمله دشمن. در ساخت شهر زیرزمینی تهیق از فرم طبیعی زمین تبعیت کرده‌اند که این متد معماری در بستر کنگلومرایی یا سر نام دارد. تا کنون از این سکونتگاه یک سالن، ۱۰ اتاق، چهار انبارک و تعدادی اشیا کشف شده است که ارتفاع آن‌ها از ارتفاع آنها از ۸۰ سانتی‌متر تا ۱.۶ متر متغیر هستند. این اثر در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۸۵، با شماره ثبت ۱۸۰۱۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.